Schrijven en inspiratie

Wanneer ben je begonnen met schrijven en hoe krijg je inspiratie? Deze vragen worden de laatste tijd regelmatig aan mij gesteld. Wel, als tiener vond ik het al leuk om gedichtjes te schrijven over rozengeur, maneschijn en liefdesverdriet. Ze rammelden aan alle kanten, maar ik vond het leuk om te doen en kon op deze manier ook wat van me afschrijven. In de afgelopen jaren heb ik nog een enkele keer wat geschreven maar pas in 2018 is het serieus geworden. De aanleiding hiervoor is te lezen op de achterkant van de bundel.

Op zeker moment had ik meer dan 30 gedichten en vroeg ik me af wat ik er mee zou doen? Sporadisch heb ik weleens een gedicht door iemand laten lezen, waaronder mijn vriendin, maar om nu een manuscript op te sturen naar een uitgever...? Zouden ze daar wel goed genoeg voor zijn? In gedichten laat je ook iets (of veel) van jezelf zien aan anderen, en wil ik dat? Zo waren er veel twijfels, maar aan de andere kant leek het me ook wel heel mooi om te doen, dus vorig jaar heb ik toch maar de stap gezet en een uitgever benaderd. De reactie op de gedichten was mooi maar zij gaven bijna nooit gedichtenbundels uit, dus dit viel af. Via de boekhandel in Werkendam kwam ik daarna terecht bij Uitgeverij Boekscout en zij wilden het wel uitgeven.

Boekscout is geen klassieke drukkerij maar zij printen de boeken op bestelling, de zgn. printing-on-demand methode. Er ging een wereld voor me open. Boeken printen? Ik keek eens bedenkelijk naar mijn inkjet printer. Het manuscript moest geredigeerd worden. Eh, wat zegt u? Of ik gebruik wilde maken van de eerbiedskapitalen? Nou, die snapte ik gelukkig vrij snel.

Er volgde een zoektocht op internet naar iemand die mijn manuscript wilde nakijken, (redigeren dus). Ik heb een geweldige deskundige gevonden: Nelleke de Jong- van den Berg, van tekstbureau ‘berg in de polder’, (https://bergindepolder.nl/) Nelleke heeft toestemming gegeven om haar naam in deze blog te noemen en ik doe dat met veel genoegen, ik kan haar tekstbureau van harte aanbevelen. Wat een bijzondere ontmoeting was dat! Ik ben heel dankbaar dat zij op mijn weg is geplaatst, zowel wat betreft haar deskundigheid alsook door het mooie, inhoudelijk contact dat we hadden.

Inspiratie voor een gedicht komt vaak onverwachts maar bijna altijd onder dezelfde omstandigheden: ik lees- of hoor iets in een preek wat me diep raakt, óf tijdens momenten van rust en bezinning. Soms komen de woorden moeiteloos, andere keren zijn het enkele losse woorden of zinnen die ik snel op een kladje schrijf en die later pas meer vorm krijgen. Het eerste gedicht is altijd een ruwe versie, daarna komt de verfijning in woordkeus, volgorde, ritme, etc., maar de kern van de eerste gedachte, blijft altijd hetzelfde.

Wat betreft die printer van Boekscout: op de site staat dat, als die printer een grote doos zou zijn, er wel 5 mensen gehurkt in zouden passen ;)


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Schrijven en inspiratie

Vrede op Golgotha

Stille nacht - vrede op aarde

De stilte die ze achterlaat

Levens genomen - Leven gegeven

Goud uit de hemel